Test: Thrustmaster T.16000M - mellanregisterjoystick med valfri gas och pedaler (2023)

Rymdspelen var väldigt tysta under en lång tid tills de Kickstarter-initierade och gemenskapsfinansierade titlarna Elite Dangerous och Star Citizen uppmärksammade genren. Flygsimulatorer var också ganska tysta under lång tid. Det fanns tidigare en relativt stor marknad för joysticks, och den var till och med tillräckligt rik för att ge ekonomiskt utrymme för tekniker som utvecklats exklusivt för dessa kringutrustning, såsom force feedback. Dessa teknologier måste också stödjas av respektive spel (ett populärt exempel skulle vara Star Wars: X-Wing Alliance), vilket i sin tur är en indikation på relativt stor försäljning, eftersom utvecklarnas ansträngning att anpassa spelen var därför motiverat. Tja, med det (tillfälliga) utplånandet av rymdspel och många flygsimulatorer har marknaden för styrspakar krympt massivt – än så länge har inte ens en ny enspelar-Mechwarrior tagit sig in på inhemska speldatorer.

07:09
Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS i videotestet - Cool mid-range joystick för Star Citizen och Co?

Naturligtvis finns det fortfarande joysticks och det finns fortfarande spelare som använder dem. Inte sällan är de dock riktiga fans av den här typen av nischspel, som också investerar mycket pengar i sina hobbyer och ibland bygger om hela sittbrunnen hemma för att få den känsla de vill ha – inte helt olik racingfansen, som läggs också relativt ofta mycket pengar på kringutrustning av mycket hög kvalitet. Det finns därför fortfarande tillräckligt med högkvalitativa produkter på marknaden. Men vad händer om du som blivande rymdpilot vill ta tag i ämnet inmatningsenheter eller flirtar med en joystick igen efter år av abstinens? Många nuvarande produkter kostar flera hundra euro eller så är de väldigt billiga instegsenheter, men erbjuder inte tillräckligt med funktioner, strömbrytare och knappar för att fullt ut kunna implementera de relativt komplexa kontrollerna i till exempel Elite Dangerous eller Star Citizen, eller göra dig besviken med mer rimligt prissatt men generellt mindre tilltalande kvalitet. Precis däremellan, det vill säga i den högpresterande och prisvärda medelklassen, kommer Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS in i bilden.

Thrustmaster T.16000M - Övertygande joystick i mellanregister

Thrustmaster T.16000M finns i tre olika paket. Joysticken kostar individuellt 59,99 euro (RRP,Gatupris runt 50 euro). Denna är ansluten via USB, erbjuder, förutom de fyra huvudströmbrytarna, en 8-vägs cooliehatt direkt på stickan, avtryckaren är transparent och hålls i en snygg orange - T.16000M var optiskt baserad på Elite Dangerous och speciellt optimerad för detta rymdspel. På joystickbasen, som möjliggör ett säkert fotfäste tack vare den relativt höga vikten med låg tyngdpunkt och ett stort antal gummikuddar och den breda kontaktytan, finns ytterligare 12 knappar och en liten gasreglage. Det finns även en orange LED-ring på basen som lyser när joysticken manövreras - som tyvärr inte går att stänga av.

Thrustmaster T.16000M Joystick (1)Quelle: ThrustmasterJoysticken ligger bra i handen och de fyra huvudknapparna är lätta att nå, knapparna på basen måste användas med offhand eller så måste huvudhanden tas bort från joysticken. Lyckligtvis kan Thrustmaster T.16000M konverteras från högerhänt till vänsterhänt. Allt du behöver göra är att byta ut dynorna mot andra med insexnycklar - båda medföljer joysticken. Men om du har väldigt stora händer kanske ergonomin inte är så övertygande.Vid tester inom redaktionen rapporterade den ena eller andra tassägaren om små ergonomiska defekter. Joysticken ligger dock oftast bra i handen.

Tekniskt sett är Thrustmaster T.16000M mycket övertygande. Under våra testflygningar genom rymden gillade vi särskilt den mycket goda precisionen, joysticken använder 3D magnetfältsteknik som skannar med 16 000 × 16 000 dpi, Thrustmaster H.E.A.R.T. (HallEffect AccuRate Technology). Att rulla med den tredje joystickaxeln fungerar också mycket bra. Fartyget kan manövreras rent genom asteroidfält eller manövreras bakom fören på fiendens fighter. Joysticken har en positiv inverkan på spelupplevelsen.

Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS - Full HOTAS-kontroll tack vare separat gasreglage

Thrustmaster T.16000M FCS HOTASQuelle: ThrustmasterSå långt så bra, men joysticken blir riktigt intressant först i kombination med Flight Control System (FCS). Tillsammans bildar de ett så kallat HOTAS-system, en förkortning för: Hands on Throttle and Stick. HOTAS-systemet är tillgängligt tillsammans med joysticken som Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS till ett rimligt pris av 129,99 (RRP,faktiskt tillgänglig för cirka 120 euro). FCS är välutrustad med totalt 30 knappar (delvis fördelade på cooliehattar), inklusive S.M.A.R.T-tekniken och 16-bitars samplingsgasreglage, en (klickbar) tumspak för att ta över alla viktiga funktioner.

Dessutom tillåter den en betydligt högre precision vid flygning än enbart joysticken. Med vänster hand på gasreglaget (i motsats till joysticken tillåter detta bara denna typ av manövrering) och höger hand på joysticken kan flygplanet inte bara styras väldigt bra, utan tack vare den steglösa gasreglaget kan du även justera hastigheten eller motståndaren justera. Tack vare de många knapparna och omkopplarna behöver du inte längre ta handen från kontrollerna, till exempel för att stöta ut lockbeten vid raketeld, för att använda vapenzoom på långa avstånd eller för att minska dem med efterbrännaren. Ja, många saker skulle också kunna implementeras med mus (hjul) och tangentbord, men det fungerar mycket mer intuitivt och behagligt med en joystick och flygkontrollsystem – även om du som testaren inte har haft en joystick i handen i åratal. Vi vågar också påstå att med lite övning är mycket mer komplexa flygmanövrar och förmodligen ännu mer precision vid siktning med joystick möjliga.

Thrustmaster T.16000M FCS Flight Pack - På begäran även med pedaler

Thrustmaster T.16000M Flight Control PackQuelle: ThrustmasterPå tal om träning: Vi fick möjlighet att prova den fullt utrustade Thrustmaster T.16000M, FCS Flight Pack. Förutom joysticken och gasreglaget erbjuder detta även pedaler. Denna erbjuder ytterligare 3 axlar och kan anslutas antingen via RJ11-anslutningen på gasreglaget eller via en adapter via USB direkt till PC:n. FCS Flight Pack kostar 219,99 euro (RRP,Priser från cirka 200 euro). Systemet fungerar perfekt med de extra pedalerna, men vi hade små koordinationsproblem när vi testade som nybörjare - vi skulle behöva övning vid det här laget; jämförbart med en bilförare som växlar från en manuell till en automatisk växling, är vi helt enkelt inte vana vid exakta inmatningar med fötterna. För oss var det därför mer intuitivt att rulla vårt skepp med hjälp av den tredje joystickaxeln. Det är dock värt att notera att pedalerna skulle tillåta ytterligare manövrar, som att fartyget rullar runt giraxeln. Pedalerna gör ett bra och stabilt intryck, men de är precis lagom stora för våra fötter (storlek 45). Det är också viktigt att notera den upphöjda fotpositionen som orsakas av pedalerna: På vårt kontor stötte vi in ​​i skrivbordet med våra knän under testningen.

Thrustmaster T.16000M - Fazit

Pedalerna är ett intressant alternativ för erfarna piloter och de som vill bli det, och det ska också finnas gott om plats under skrivbordet - alla andra kommer nästan säkert att vara nöjda med den prisvärda T.16000M FCS HOTAS. Systemet är mycket intuitivt att använda, erbjuder en behagligt hög precision, kan styras med hjälp av Thrustmaster-mjukvaran T.A.R.G.E.T. kan anpassas helt efter dina önskemål och, till cirka 120 euro, är det dessutom tillräckligt billigt för nybörjare med joystick att ge sig ut med den obekanta inmatningsenheten för första gången. Alternativt kan du också använda två individuella joysticks - en metod som finner mycket godkännande och beröm för det mycket goda pris/prestanda-förhållandet när du surfar på relevanta forum. Redaktören hade i alla fall väldigt roligt med den detaljerade anspelningen och den första längre kontakten med en joystick efter många år. Ett detaljerat test är planerat för PCGH nummer 04/2017.

Bildgalleri (förstora för referenser)

Till startsidantill galleriet

FAQs

Does the Thrustmaster T 16000M work on PS4? ›

On PC, Xbox ONE & PlayStation® 4 : - The TFRP Rudder (T. Flight Rudder Pedals) is also compatible on PC, Xbox ONE & PS4™ with the T.

Is the Thrustmaster T 16000M compatible with Xbox? ›

A: The Thrustmaster T. 16000M series is compatible with PC only. For XBOX gameplay, we reccomend the T. Flight HOTAS One, which is compatible with the XBOX Series X/S and XBOX One.

Does Thrustmaster T16000M work on Windows 11? ›

Hello, The T16000M Space Sim Duo Pack is compatible with Windows 10 and 11. You can also … Q: Does this work for the versions of Descent on Steam?

Is the Thrustmaster T 16000M? ›

The T. 16000M FCS features 4 independent axes, including twist rudder (controlled by rotating the stick), 16 action buttons with “braille”-style physical button identification, one 8-way Point of View (PoV) hat switch and an ergonomic trigger.

How do you put a Thrustmaster wheel in PS4 mode? ›

Thrustmaster's post
 1. Plug your steering wheel when the PS4™ menu. ...
 2. For T300 & T80 (only) press the “PS” button on the. ...
 3. For all wheels, launch the game using your. ...
 4. For all wheels, when START appears in the game, ...
 5. You're now ready to play with your Thrustmaster. ...
 6. Don't turn off your gamepad controller (to enjoy the.

Which Thrustmaster wheel works with Xbox One? ›

TH8A-COMPATIBLE

The T150 PRO (PS4/PC) and TMX PRO (Xbox One/PC) racing wheels are compatible with the TH8A, Thrustmaster's 100% metal shifter (sold separately).

Will my Thrustmaster wheel work on XBOX? ›

This brand-new racing wheel is officially licensed for Xbox Series X|S, Xbox One, and is compatible with PC.

Can MFS run on Windows 11? ›

Yes, you can run Microsoft Flight Simulator on Windows 11, on this video you can see it running on a Windows 11 PC. Standard Disclaimer: This is a non-Microsoft website.

Will my controller work on Windows 11? ›

With the Start panel open in Windows 11, select Settings > Bluetooth & devices. Toggle the Bluetooth option on. Select Add device to find and add your Xbox controller.

Will Microsoft Flight Simulator run on Windows 11? ›

We understand that you wanted to know that your HP gaming computer on Windows 11 can run to play a flight simulator 2020.

How good is Thrustmaster? ›

The Thrustmaster T248 Racing Wheel is an excellent peripheral that I'd thoroughly recommend to both veteran and casual racing fans. It looks sleek, its feels robust, and it's a lot of fun to use, whilst features like the force feedback add a whole new level of immersion to the racing experience.

What does Hotas stand for? ›

HOTAS, an acronym of hands on throttle-and-stick, is the concept of placing buttons and switches on the throttle lever and flight control stick in an aircraft's cockpit.

How do you test a Thrustmaster wheel? ›

Press and hold the Share + Option + Mode buttons at the same time with your other hand for a couple of second. The light on your racing wheel will now change color briefly. The center point is calibrated.

What does mode button do on Thrustmaster? ›

MODE button for the pedal set

The TMX Force Feedback is also compatible with Thrustmaster pedal sets featuring 3 pedals (sold separately); these allow you to electronically swap the accelerator and clutch pedals. To do so, simply press the MODE button (8) for 2 seconds.

How do I manually install Thrustmaster drivers? ›

Search for the Thrustmaster support page in your browser. Search for your racing wheel under 'Racing Wheels' and click yours. Under the tab 'Drivers', you'll find the drivers file by Thrustmaster. Download it to your PC.

How to install drivers and firmware to your Thrustmaster wheel? ›

How to install drivers and firmware to your Thrustmaster wheel
 1. To download both, head over to the Thrustmaster support page.
 2. Choose your wheel.
 3. Scroll down to the drivers section where you'll find a .exe file download for drivers and firmware combined.
 4. Download this and install it to your Windows PC.
Dec 27, 2022

How do I connect my Thrustmaster T flight to my PS4? ›

To install your controller plug in the USB cable to the USB port on your PlayStation 4. Once your controller is recognized, there will be a light on your controller that turns red. Then you must sign into your Sony Entertainment Network account. Lastly, start your game.

What is the Thrustmaster compatible with? ›

TH8A-COMPATIBLE

The T150 (PS4/PC) and TMX (Xbox One/PC) are compatible with the TH8A – a 100% metal shifter –, and the T3PA – the popular Thrustmaster 3-pedal pedal set (both sold separately).

What steering wheel works with Xbox? ›

 • Logitech - G920 Driving Force Racing Wheel and pedals for Xbox Series X|S, Xbox One, PC - Black. ...
 • Thrustmaster - T128 Racing Wheel for Xbox One, Xbox X|S, and PC. ...
 • Logitech - G923 Racing Wheel and Pedals for Xbox Series X|S, Xbox One and PC - Black.

Does Thrustmaster joystick work on Xbox One? ›

The Thrustmaster T. Flight Stick HOTAS One is a joystick suitable for Xbox One, Xbox Series X|S and PC.

Why is my steering wheel not connecting to my Xbox? ›

- Make sure that your console and software is updated to the latest firmware. - Turn off the console. - Remove all wired controller connected to the console. - Turn the steering wheel to its maximum rotation position once in both directions.

Why is my Thrustmaster not working? ›

a- Sometimes all you need to do is unplug your Thrustmaster accessory from its USB port and then plug it back in again (with your PC switched on). b- Install the full version of DirectX 9.0, available on Microsoft's website (www.microsoft.com/directX).

How do I connect my Thrustmaster steering wheel to my Xbox? ›

Connect your racing wheel to your Xbox

Follow the steps below to connect your Thrustmaster to your Xbox: Plug one end of the connector into the back of the base station and the other end into the socket. Plug the USB cable into the Xbox. Turn the Xbox on, and the wheel calibrates itself.

Do Thrustmaster rudder pedals work on Xbox? ›

– The TFRP Rudder (T. Flight Rudder Pedals) is also compatible on PC, Xbox ONE & PS4™ with the T. Flight Hotas 4 Joystick & T.

How do I manually check if Windows 11 is compatible? ›

How to check if your device meets Windows 11 system requirements after changing device hardware
 1. If you haven't yet, install the PC Health Check app here.
 2. Press Windows logo key + S or select Search, type pc health check, and select PC Health Check from the list of results.
 3. Select Check now.

What is not compatible with Windows 11? ›

Windows 11 will only be released for 64-bit systems, so computers with a 32-bit processor will not be able to upgrade. However, 32-bit programs can still be used in the 64-bit environment.

How do I enable VMS in Windows 11? ›

Enable virtualization on Windows 11 PCs
 1. Step one: Access the UEFI (or BIOS) Before you begin, we recommend opening this page on a different device. ...
 2. Step two: Make changes in the UEFI (or BIOS) The way the UEFI (or BIOS) appears depends on your PC manufacturer. ...
 3. Step three: Turn on Virtual Machine Platform in Windows.

Why doesn t Windows 11 recognize USB controller? ›

Use Windows + R to open the Run Command and then enter cpl. On the Game Controllers mini page that pops up, click the option that says Advanced. Click on the drop-down option and select your gamepad, and then OK. (Also click OK, not esc, on the Game Controllers mini page to implement your changes.)

Why does Windows not recognize my controller? ›

Reasons for Controller Connected But Not Working in Game

PCs have two types of ports, USB 2.0 and USB 3.0. To get the gamepad working, check device compatibility with the port. Otherwise, the device will be connected but won't respond. The issue often occurs when your controller does not support the XInput API.

How do I know if my controller is connected to Windows? ›

Press Win + R in your keyboard, type joy. cpl then select Ok . Alternatively, you can... Use the search function on Windows' taskbar to find and open Game Controllers.

What is Microsoft Flight Simulator not compatible with? ›

The game is not compatible with any Xbox One consoles. It is only compatible with Xbox Series X|S and in regards to your query, yes, you can play the game through cloud gaming which requires you to have an active Xbox Game Pass Ultimate. Also, in addition to cloud gaming is that your region needs to be supported.

Is Microsoft Flight Simulator older than Windows? ›

As of November 2022, Microsoft Flight Simulator is the longest-running software product line for Microsoft, predating Windows by three years. Microsoft Flight Simulator is one of the longest-running PC video game series of all time. Bruce Artwick began the development of Flight Simulator in 1977.

Can I run Microsoft Flight Simulator VR? ›

Headsets that run on the Windows Mixed Reality, Oculus, and SteamVR platforms are supported. However, the sim has been optimized for the following headsets: HP Reverb G2. HP Reverb G1.

What is the difference between Hotas and yoke? ›

The two most popular control systems are hands-on throttle-and-sticks, or HOTAS, and flight yokes. HOTAS systems are centered around a separate flight stick and throttle setup, while yoke systems have one central, realistic steering controller.

What is the best joystick size for movement? ›

The perfect size for a smaller joystick is between 60 and 80. It is preferred by most competitive players to get quick movement, which facilitates better aim and improved accuracy.

Is Thrustmaster better than G29? ›

Here are all of the ways the Logitech G29 and G920 are superior to the Thrustmaster T150 and TMX: Logitech's wheels simply put, have a nicer overall build quality. With genuine leather, hand-stitched throughout the wheel, it looks and feels miles better than the simple rubber around Thrustmasters offerings.

Is the Thrustmaster shifter worth it? ›

In terms of the shifting feel itself, it's decent. The TH8A offers decent resistance and snaps into place nicely but it's not anything that I would consider incredible. It does the job and feels fairly solid but it's not anything you're going to be bragging about per se.

What is the most expensive Thrustmaster wheel? ›

At a whopping $800, it's Thrustmaster's answer to the mighty Fanatec GT DD Pro Wheel, often considered the best racing wheel on the market.

What do pilots call the joystick? ›

A centre stick (or center stick in the United States), or simply control stick is an aircraft cockpit arrangement where the control column (or joystick) is located in the center of the cockpit between the pilots or between the pilot's legs.

What is the difference between a sidestick and a yoke flight simulator? ›

Side-sticks and centre-sticks are better for making rapid control inputs and dealing with high g-forces, hence their use in military, sport, and aerobatic aircraft. However, yokes are less sensitive (i.e., more precise) due to a larger range of motion and provide more visual feedback to the pilot.

What is the name of the steering stick on a fighter jet? ›

The yoke is the airplane's “steering wheel.” The yoke controls the airplane's ailerons. In simplest terms, it allows the pilot to move the airplane “up,” “down,” “over left,” and “over right.”Twistingthe yoke side to side controls roll and pitch.

Does Thrustmaster work on PS4? ›

Thrustmaster T150 RS Racing Wheel Racing Wheel and Pedals (PS5, PS4, PC)

Do TLCM pedals work on PS4? ›

This product is compatible with PC (Windows 10/8/7), as well as with both the PlayStation 4 and Xbox One consoles. Compatible with PC (via USB) in Windows 10/8/7 with all racing wheels on the market. In PC games (using the USB cable), the resolution of the T-LCM Pedals is 16 bits per pedal.

What Thrustmaster wheels work with PS4? ›

Thrustmaster T80 RW Racing Wheel including 2 pedal set - compatible with PS4/PS3 - works with PS5 games.

Does Thrustmaster Hotas work on PS4? ›

Compatible with the Sony PlayStation 4 and PC, the Thrustmaster T-Flight Hotas 4 Flight Stick allows you to recreate realistic piloting controls with its stick and throttle layout.

How do I calibrate my PS4 Thrustmaster steering wheel? ›

Press and hold the Share + Option + Mode buttons at the same time with your other hand for a couple of second. The light on your racing wheel will now change color briefly. The center point is calibrated.

Is Thrustmaster plug and play? ›

Flight Hotas One. Thrustmaster is proud to launch the first Plug and Play joystick for Xbox One. Treat yourself to a joystick featuring an ergonomic and realistic design, perfectly adapted to all types of flight (aerial combat, space adventure, civil flight, etc.).

Are T-LCM Pedals good? ›

They are a solid, good-looking, and most importantly game-changing piece of equipment that comes in at a stunning price. While $200 is by no means a small amount of money, when compared to other sim racing equipment and more importantly, other load cell pedals in the market, they are considered a bargain.

Can you adjust Thrustmaster pedals? ›

To swap your spring combination, you simply need to go to the back of your brake pedal, compress the spring and bring the attachment head towards you. This detaches the brake arm from the pedal mount itself, allowing you to adjust the springs that are on the holding rod.

Which Thrustmaster wheel is direct drive? ›

After much teasing and waiting, Thrustmaster finally revealed their first direct drive wheel base at the end of 2022, welcome to our Thrustmaster T818 review. The Thrustmaster T818 is a huge leap forward for the French manufacturer, offering players a higher quality experience than any Thrustmaster product before it.

Are PS4 steering wheels worth it? ›

What are the advantages of a PS4 steering wheel? It will make your gaming experience more realistic. These wheels have force feedback technology built into them, which means if there's an obstacle on the track or something hits your car from behind, then you will be able to feel those things as well.

Are all Thrustmaster wheels interchangeable? ›

MULTIPLATFORM FOR THE THRUSTMASTER ECOSYSTEM

The TM Open Wheel Add-On has been designed with multiplatform use in mind (PC/PS4/Xbox One), and is compatible with all Thrustmaster T-Series racing wheel bases: TX and T300 servo bases, T-GT, TS-XW and even TS-PC Racer (sold separately).

Which flight sticks work with PS4? ›

The Thrustmaster Flight Hotas 4 Flight Stick for PS4 & PC is ready for take off with adjustable stick resistance, real-size detachable throttle, dual rudder system and built-in PS4 / PC sliding switch.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated: 08/17/2023

Views: 5763

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.