München | Snälltåget (2023)

Man kan kalla det livsstil eller levnadskonst – i München vet man i alla fall hur man njuter av livet. Om det beror på den berömda vitblå himlen eller stadens skönhet är mindre viktigt. Münchenborna visar sig gärna från sin bästa sida överallt, på ölserveringarna, de stora boulevarderna eller på FC Bayerns stadion.

Raka spåret till Oktoberfest

Res med oss direkt från Stockholm och Malmö till Oktoberfest i München. Vi kör direkt onsdagen 20/9 med hemresa 24/9.Samla ihop kompisgänget, ta fram rutiga skjortor och blusar, den bayerska hatten, lederhosen och dirdln och alla andra nödvändiga attiraljer!

Läs mer om tåget till Oktoberfest

Avgångar och biljettköp – med byte i Hamburg

När vi inte kör direkttåg till Oktoberfest kan du resa med vårt nattåg till Berlin och resa vidare till München.

Du reser med Snälltågets nattåg till Berlin och därifrån reser du vidare med tyska järnvägens (DB) snabbtåg ICE direkt till München Hbf. Du köper hela resan online på Snälltåget.se och får biljetten som PDF i din e-post.

Tågtider 2023

Nattåget avgår från Stockholm C och stannar i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Eslöv, Lund, Malmö och Ørestad, innan det nästa morgon är framme på Berlin Hbf. DB (tyska statsjärnvägen) tar dig vidare med deras snabbtåg ICE som ankommer München tidig eftermiddag. Tiderna varierar lite under året till följd av banarbeten.

Hemresan avgår sen eftermiddag från Berlin Hbf med snabbtåget ICE. I Hamburg byter du till nattåget som ankommer Ørestad, Malmö C, Lund C, Eslöv, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Södertälje och Stockholm C dagen därpå.

Aktuella tågtider och priser hittar du i webbokningen. Du bokar online här på Snälltåget.se. Du kan boka resor i Tyskland 6 månader framåt i tiden.

Tågtiderna nedan är preliminära,förändringar kan behöva ske på grund av banarbeten.

München | Snälltåget (1)München | Snälltåget (2)Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget krävs att alla resenärer har giltigt

  • Se uppMRZ-kod,
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort ärinteen giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

München | Snälltåget (3)München | Snälltåget (4)Att resa med nattåg

Att stiga på Snälltågets nattåg är ofta starten på din semester. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn

Bäddplats i delad kupé – för dig som reser själv

Du delar kupé med andra resenärer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén.

Bäddplats i delad kupé finns för er som ska resa på natten.

För närvarande är antalet resenärer i kupén begränsad till 4 personer, men kan komma utökas till 6 personer.

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi

Det finns Wi-Fi, men tänk på att täckningen i Tyskland är begränsad.

Eluttag / USB-uttag

Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Reser du i prisnivå sittplats finns de eluttag under din stol och reser du i Egen kupé finns det ett USB-uttag vid fönstret.

München | Snälltåget (5)München | Snälltåget (6)Mat & dryck på resan?

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Hamburg och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

I Lönnkrogen kan du du betala med SEK, DKK, EUR eller med Swish om det finns mobiltäckning. Vi undersöker möjligheterna till fler betalsätt.

När du reser med DBs snabbtåg ICE Hamburg - München och omvänt finns det en Bordrestaurant där du kan njuta av en god frukost, lunch eller middag.

München | Snälltåget (7)München | Snälltåget (8)Tips för aktiviteter i München

Av Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén (även bilden ovan).

Augustiner Keller ölträdgård

Biergartenkulturen är en mycket god anledning att besöka München. Den uppstod här för drygt 200 år sedan och konceptet är lika enkelt som avkopplande. Hämta en enliterssejdel öl och lite mat. Slå dig sedan ner under lummig grönska och njut av folklivet. I en biergarten samlas Münchenborna, gamla såväl som unga. Praktiskt nog ligger en av de bästa trädgårdarna nära centralstationen och är en oas av skuggande träd. Är det svalt har man också ölhallar inomhus.

Augustiner-Keller, Arnulfstraße 52

Avstånd: 11 minuters promenad från centralstationen

Surfer väcker Eisbachwelle

I en av kanalerna som flyter genom den stora parken Englischer Garten har det av en slump uppstått en stående våg – Eisbachwelle. Här samlas surfarna för att turas om att rida på vågen medan vi andra kan njuta av underhållningen från bron eller kanalkanten. Är du själv en fena på att surfa går det bra att hoppa i, men kolla först med de lokala om hur man bäst tar sig i och ur.

Eisbachwelle, Prinzregentenstrasse, precis intill Haus der Kunst,www.eisbachwelle.de

Avstånd: 9 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Odeonsplatz från centralstationen

Konst och design på Pinakothek der Moderne

Det finns flera riktigt bra konstmuseer i München, de flesta samlade på gångavstånd från varandra. Pinakothek der Moderne har en intressant blandning av modern konst och design. Har du lite mer tid ligger Alte Pinakothek, Neue Pinakothek och Museum Brandhorst precis intill.

Pinakothek der Moderne, Barer Strasse 40,pinakothek.de

Avstånd: 10 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Odeonsplatz från centralstationen

Hotel Stadt Rosenheim

Nyrenoverade och vackra designhotellet Stadt Rosenheim ligger enstaka meter från både tunnelbanenedgång och järnvägsstation (Ostbahnhof) men också med gångavstånd till de roliga gatorna i området Haidhausen.

Hotel Stadt Rosenheim, Orleansplatz 6A, hotel-stadt-rosenheim.de

Avstånd: 9 minuter med tunnelbana U5 till Ostbahnhof från centralstationen

tyskt museum

Var tror du världens största teknikmuseum ligger? I Tyskland så klart! Närmare bestämt i München.Med över 100 000 föremål från teknikens och vetenskapens värld finns här mycket roligt för både stora och små. Eller vad sägs om första flygplanet i världen med motor, byggt av bröderna Wrights, den första datorn i världen som styrdes av program, en ubåt eller Diesels första motor? Dessutom massor med flygplan, bilar, rymdföremål,båtar och mycket mycket mer.

Deutsches Museum, Museumsinsel 1,deutsches-museum.de

Avstånd: 27 minuters promenad från centralstationen eller 13 minuter med spårvagn 17 eller 19

Om du har tre timmar eller mer

Haidhausen var en gång i tiden en egen by men växte så småningom ihop med storstaden. Idag är det en vacker stadsdel med många tjusiga stenhus, butiker och massor med små kaféer, barer och restauranger. Ett perfekt område att ströva runt i och upptäcka efter hand. Ät gott på gulligaPreysinggarten, njut av italienskt påRöd LolloochMidnatteller traditionellt bayerskt på biergartenHofbrauhausvid Wienerplatz. Avsluta med en cocktail på pyttelillabarromeller glascigarrNegroni.

Adress: Wörthstrasse, Sedanstrasse, Steinstrasse och Wienerplatz

Avstånd: 6 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Max-Weber-Platz från centralstationen

FAQs

München | Snälltåget? ›

En genomsnittlig biljett från Stockholm till München kostar omkring 1575 kr om du köper den samma dag, men de billigaste biljetterna du kan hitta ligger på 1346 kr.

Vad kostar det att åka tåg till Munchen? ›

En genomsnittlig biljett från Stockholm till München kostar omkring 1575 kr om du köper den samma dag, men de billigaste biljetterna du kan hitta ligger på 1346 kr.

Hur är det att åka med Snälltåget? ›

Snälltåget är ett prisvärt och mysigt alternativ mellan Malmö och Stockholm och har under alla gånger vi åkte med dem både varit i tid, haft hela vagnar och sköna säten. Visst, det är äldre vagnar som ibland kan kännas som Blå tåget, men SJs snabbtåg börjar få rejält med år på nacken de också.

Hur mycket kostar Snälltåget? ›

Snälltåget erbjuder ett praktiskt och prisvärt sätt att resa. Vill du hitta en billig resa till Stockholm? Boka din resa 2–3 veckor i förväg, och välj resdagar som inte är fredag eller söndag. Våra billigaste biljetter kostar från 149 kr enkel resa, dessa hittar du bara på de avgångar där det normalt är få som reser.

När kan man gå på Snälltåget? ›

Snälltåget tar dig mellan Malmö och Stockholm året runt. Under vintern, sommaren och tidig höst går Snälltåget hela vägen från Malmö via Stockholm till Jämtlandsfjällen och stora delar av året kan du åka med oss till Berlin.

Kan man åka tåg gratis? ›

Åtminstone 35 000 unga människor kommer att få möjligheten att resa i Europa med tåg mellan den 1 mars 2023 och den 29 februari 2024. Varje EU-medborgare född mellan den 1 januari och den 31 december 2004 kan ansöka om biljetterna via nätet från kl. 12 den 11 oktober fram till kl. 12 den 25 oktober.

Varför är det så dyrt att åka tåg i Sverige? ›

Jan-Eric Nilsson, som är professor inom transportekonomi på Statens väg- och transportforskningsinstitut, har tittat på både prisutvecklingen för olika transportmedel och miljöpåverkan. Han menar att förklaringen till att tåget är dyrare än flyget är det faktum att tågresor är uppbyggda på sådana avstånd.

Får man äta på Snälltåget? ›

Vill du njuta av varm mat, dricka öl eller vin måste du boka bord i förväg. Vi erbjuder även möjligheten att ta med kaffe, te, läsk, vatten, smörgåsar, sallader, fika och godis till din sittplats ute i tåget.

Hur sover man på Snälltåget? ›

Prickas av på perrongen

Då är ett bra resehack att leta upp en konduktör och be om att få bli avprickad. På så sätt slipper du bli störd när de går sin runda genom alla vagnar och kan därmed direkt sova på nattåget. Maximera timmarna så att säga.

Får man dricka alkohol på Snälltåget? ›

Det är inte tillåtet att dricka medhavda alkoholhaltiga drycker ombord på tåget. Detta gäller dock inte om resenärerna tillhör samma sällskap och har bokat en egen kupé. Alkohol som säljs i restaurangvagnen kan endast förtäras i restaurangvagnen. Detta gäller ej för tåg i internationell trafik.

Finns det lakan på Snälltåget? ›

I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén.

Hur åker man tåg billigt? ›

Du hittar de billigaste biljetterna i samband med våra biljettsläpp, som vi har fyra gånger per år. Våra priser styrs av tillgång och efterfrågan. Så ju tidigare du köper dina resor, desto större är chansen att hitta billiga biljetter.

Är Snälltåget och SJ samma? ›

År 2012 startades sommartrafik till Berlin efter att SJ hade lagt ner nattågslinjen Berlin Night Express. November 2013 bytte man namn till Snälltåget, med samma ägare som tidigare, men nu med ett eget varumärke.

Hur tar man sig billigast till Stockholm? ›

Vilket det billigaste sättet att resa till Stockholm är varierar förstås beroende på varifrån du kommer. Buss är det billigaste alternativet om du åker från södra eller mellersta Sverige. Från Göteborg kör Nettbuss och Swebus till Stockholm flera gånger om dagen och från Malmö gör Flixbus och Swebus detsamma.

Vem är ägare till Snälltåget? ›

2013 i november bytte vi namn från Veolia Transport till Snälltåget. Vi har fortfarande samma ägare, franska Transdev, men vill med varumärket Snälltåget skapa en tydligare bild av vad vi står för.

Får man äta nötter på SJ? ›

Om du är allergisk så finns det två speciellt avsedda utrymmen i varje ände av tåget, närmast förarhytten. Här får man varken äta nötter eller citrusfrukter. Man ska heller inte sitta här om man bär stark parfym. Djur får inte vistas här.

Måste man ha leg när man åker tåg? ›

Ja, du behöver kunna visa upp legitimation eller annan giltig ID-handling ombord på våra tåg. Barn under 16 år omfattas inte av legitimationskravet men ska i tveksamma fall kunna visa upp giltig ID-handling. Detta gäller för resa på SJs tåg.

Måste man visa biljett på tåg? ›

När du reser med tåg ska du visa din biljett för tågvärden. På vissa tågstationer och avgångar kan du bli ombedd att visa din biljett innan du kliver ombord.

Vad händer om man plankar på tåg? ›

Om du vägrar betala, vägrar hoppa av eller vägrar visa legitimation finns det en risk att tågvärden kontaktar polis eller ordningsvakt. De kan i värsta fall stå och vänta på dig vid nästa station. Då tvingas du betala 800 kr i böter.

Är det bättre att åka tåg än flyg? ›

Om man ser till utsläppen av växthusgaser är tåg generellt sett det miljövänligaste motordrivna färdmedlet för persontransporter i Europa, jämfört med flyg och bil. Det visar två transport- och miljöstudier som Europeiska miljöbyrån (EEA) offentliggör i dag.

Vad är billigast flyg eller tåg? ›

Det visar en analys av priset på 22 000 biljetter som Ekot gjort. ”Det kommuniceras att det är dyrt att åka tåg”, säger tågforskaren Oskar Fröidh vid KTH. Ekot har samlat in priser på tåg- och flygbiljetter från resmål över hela Sverige, och sett till snittpriset är tåget billigare än flyget nio gånger av tio.

Är tåg säkert? ›

Det är säkert att åka tåg i Sverige, ingen passagerare har omkommit sedan 2010. Men även om säkerheten är hög sker ett antal påkörnings- och elolyckor varje år. Under 2021 omkom 95 personer på den svenska järnvägen. Historiskt utgörs majoriteten av dödsfallen inom spårtrafik av suicid, vilket också är fallet för 2021.

Vad får man inte äta på tåget? ›

Det går bra att äta och dricka ombord på tåg så länge det inte stör andra resenärer. På bussar, spårvagnar och båtar är det tillåtet att äta något enklare, till exempel en frukt. Det är inte tillåtet att dricka alkohol.

Finns det dusch på Snälltåget? ›

Hos Veolia (numera Snälltåget) har vagnarna fått en färgsättning i vitt och rött och de har använts bl a i bolagets nattåg Malmö-Berlin. Inredningen består av 10 kupéer med sex platser i varje kupé, toaletter i varje ände (dusch saknas) samt sidogång.

Kan man ladda mobilen på Snälltåget? ›

I varje kupé finns USB-uttag för att ladda mobilen, men inga eluttag. Eluttag finns vid varje stol i sittvagnen som också fungerar som sällskapsvagn under hela resan. På sträckan Stockholm – Malmö går vagnarna till Innotrans sist i tåget och är numrerade 216 – 220.

Får man sova på tåget? ›

Sova kvar. På vissa tåg är det möjligt att sova kvar på tåget efter ankomst till slutstationen. Se sj.se eller fråga oss ombord om vad som gäller för ditt tåg.

Vad är skillnaden mellan liggvagn och sovvagn? ›

I sovvagnarna är sängarna färdigbäddade, i liggvagnarna bäddar du själv med kudde, örngott, filt och lakan som ligger i kupén.

Hur mycket bagage får man ha på tåg? ›

InterCity- och Pendolino-tåg

Du kan ta med dig handbagage och två resväskor (högst 80 x 60 x 40 cm) utan separat bagageavgift. Bagage kan förvaras i förvaringsskåpen och på bagageställen i vestibulerna, på hatthyllorna och under det egna sätet.

Varför får man inte dricka alkohol på tåget? ›

Dock är det inte bara serveringstillstånden och alkohollagen förbudet hänger på – även i Järnvägslagen finns en skrivning om alkohol: ”Alkoholdrycker får inte förtäras inom järnvägssystem”. I den lagtexten finns dock undantag för servering och för fall där järnvägsföretaget ”har medgett förtäringen”.

Får man ta med alkohol på tåget till Danmark? ›

I Sverige har det alltid rått förbud att dricka alkohol på tågen med vissa undantag som bla alkohol som försäljs tågen i de fall man har tillstånd till alkoholförsäljning ombord.

Vem äger tågvagnar? ›

2005 köpte statliga Norges Statsbaner (NSB) in sig i Tågkompaniet. 2006 blev NSB huvudägare i bolaget. 2007 köpte NSB resterande aktier och blev därmed helägare till Tågkompaniet. NSB omvandlades i april 2019, för ett år sedan, till Vygruppen som äger svenska Vy Tåg.

Hur mycket kostar det att åka tåg till Frankrike? ›

Att resa med tåg från Sverige till Paris kostar cirka 3700 SEK tur och retur om du väljer det fördelaktiga Interrailkortet med fem resdagar inom en period på femton dagar. Du får då platsbiljetter på samtliga tåg.

Hur mycket kostar det att åka tåg till Spanien? ›

Det finns två direkta tåg med en restid på cirka 6,5 timmar. Tågbiljetter är tillgängliga från 49 EUR. Du hittar det exakta schemat och priserna via våra bokningslänkar. Vi rekommenderar att du bokar tidigt eftersom annars är biljettpriserna höga.

Vad kostar det att åka tåg genom Europa? ›

En bra utgångspunkt är att räkna med ca 15.000 - 20.000 kronor per person och månad. Detta belopp är inklusive Interrailkort. Ta även med i beräkningen att det är lite dyrare att resa runt i Västeuropa än i Östeuropa.

Vad kostar det att åka tåg i Europa? ›

Att tågluffa i Europa kostar från 15-20.000kr och uppåt för 3 veckor per person. I Östeuropa är det billigare än i Västeuropa och tågluffar du på lågsäsong kommer du ännu billigare undan.

Vad är hastighet på tåg i Frankrike? ›

TGV, OUIGO och SNCF tåg från Paris till Avignon TGV

Det knyter samman Frankrikes större städer vid hastigheter på upp till 320 km/tim.

Hur mycket kostar det att flyga från Sverige till Frankrike? ›

Det genomsnittliga priset för en flygbiljett från Sverige till Frankrike är US$552 tur och retur från Stockholm Arlanda flygplats till Paris-Charles De Gaulle flygplats.

Hur fort går franska tåg? ›

Frankrikes TGV har i dag en maxhastighet på 320 km/tim och nya sträckor planeras för upp till 350 km/tim.

Är det billigare att åka bil eller tåg? ›

Ett tåg kostar lika mycket att köra med oavsett antalet passagerare. Är man 1–5 personer så är en bil mycket mer kostnadseffektivt men inte om tåget är fullsatt. Det är de väldigt sällan annat än i rusningstid.

Hur mycket kostar en resa till Spanien för en person? ›

Destinationer i Spanien
A Coruna fr 2 304 krAlicante fr 908 kr
A Coruna fr 6 820 krLanzarote fr 2 782 kr
Sevilla fr 5 905 krJerez fr 4 478 kr
Bilbao fr 1 508 krIbiza fr 4 586 kr
Santander fr 2 519 krSevilla fr 11 423 kr
34 more rows

Vad kostar det att åka tåg från Stockholm till Barcelona? ›

Från Stockholm till Barcelona med Tåg från €18.90 | railcc.

Var är det billigast att semestra i Europa? ›

Allra billigast inom Europa enligt Forex mätning är Nordmakedonien, Albanien och Serbien med priser runt 40 procent av Sveriges. Rumänien, Bulgarien, Turkiet och Tjeckien tar sig också in på listan över de tio billigaste semesterdestinationerna i Europa.

När är bästa tiden att tågluffa i Europa? ›

Tågluffa kan du göra året om... Under sommarmånaderna (juni-aug) är det dock många fler som är ute och backpackar/tågluffar vilket medför att det blir mer folk på tågen och lite svårare att hitta plats på billiga hostels.

Vad kostar ett interrailkort för pensionär? ›

Beställ ditt Interrailkort genom Snälltåget →
Priser för Seniorer 60+Pris
4 valfria resdagar inom 1 månad2.749 SEK
5 valfria resdagar inom 1 månad3.141 SEK
7 valfria resdagar inom 1 månad3.701 SEK
10 valfria resdagar inom 2 månader4.395 SEK
6 more rows

Är det värt att köpa interrailkort? ›

För att ta sig ur Sverige och resa i Västeuropa, så är interrail bra, men som Marco_hecimovic skriver, så är tågbiljetter billiga i öst. Interrail är egentligen inte jättebilligt, då ni också bör boka platsbiljett för varje resa - dock rekommenderar jag det ändå starkt!

Vilket tåg är billigast? ›

Du kan boka din tågresa mellan storstäderna från endast 129 kr och med ännu lägre priser om du reser mellan någon av de andra hållplatserna. Vi har 2-3 avgångar varje dag och erbjuder miljövänliga och bekväma tågresor till oslagbara priser!

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated: 12/01/2023

Views: 6399

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.