Migraine met aura - alles over deze variant| DokterABC (2023)

Bij een groot aantal migrainepatiënten gaat de ziekte gepaard met een zogenaamde aura. Wat dit precies is en waarom aura's überhaupt voorkomen, lees je in dit artikel.

 • Tussen de 15 en 25 procent van alle Duitsers lijdt aan auramigraine
 • De aura is een ernstige visuele en perceptuele stoornis
 • Aura's zijn meestal onschadelijk, maar kunnen in uitzonderlijke gevallen tot complicaties leiden
 • Migraine met aura kan met verschillende medicijnen worden behandeld, zoals Sumatriptan, Maxalt® lingo of Ascotop® Nasal
 • Deze kunnen eenvoudig worden voorgeschreven via online diagnose

Een verscheidenheid aan migraineremedies met verschillende actieve ingrediënten

AscoTop® Neus
Prijs vanaf € 55,10

Sumatriptan
Prijs vanaf € 31,33

Immigrant® Nasaal
Prijs vanaf € 50,05

Maxalt®
Prijs vanaf € 40,64

VOOR BEHANDELING

onderwerp lijst

 • Migraine met aura: een overzicht van de symptomen
 • Migraine zonder aura - wat zijn de verschillen?
 • Migraine met aura - trigger
 • De cervicale wervelkolom en de migraine met aura
 • Migraine met aura - wat helpt?
 • Is er een "pil" voor migraine met aura?
 • Dieet voor migraine met aura
 • Migraine met aura - helpen huismiddeltjes?
 • Wat te doen bij migraine met aura? DokterABC helpt!
 • FAQ
 • Bronnen

Migraine omvat een verscheidenheid aan symptomen - naast de typische hoofdpijnaanvallen omvat het vaak misselijkheid, verhoogde prikkelbaarheid, verlies van eetlust en de zogenaamde aura's. Bovendien kan het ook leiden tot diarree of constipatie, omdat ook het spijsverteringskanaal wordt aangetast. Aura's worden beschouwd als een veel voorkomend begeleidend symptoom dat voorkomt bij 15 tot 25 procent van de getroffenen.

Migraine met aura is een variant van migraine die gepaard gaat met visuele en cognitieve stoornissen. Getroffenen zien vaak dubbel, nemen zigzaglijnen of bliksemflitsen waar of hebben een beperkt gezichtsveld. De duur van de aura ligt vaak tussen de 5 en 60 minuten. Deze neurologische aandoening gaat vooraf aan de hoofdpijn, die meestal een uur na het ontstaan ​​van de aura optreedt. In sommige gevallen kan de migraine ook zonder hoofdpijn optreden. Dit gebeurt echter zelden.

Migraine met aura: een overzicht van de symptomen

De symptomen van migraine met aura houden voornamelijk verband met gezichts- en waarnemingsstoornissen. Naast het zien van bliksem, het volledig wegvallen van een gezichtsveld of verminderd zicht in het algemeen, kan er ook gevoelloosheid in de handen, armen of zelfs het gezicht optreden.

Overigens treden de visuele stoornissen zowel op wanneer de ogen open zijn als wanneer ze gesloten zijn. Daarnaast zijn spraakstoornissen - meestal problemen met het vinden van woorden - ook mogelijk. Sommige patiënten ervaren een zogenaamd "Alice in Wonderland" -syndroom, waarbij tijd en ruimte worden vervormd.

Veel patiënten vragen zich af hoe gevaarlijk een migraine met aura is vanwege de ernstig slopende symptomen. Gelukkig levert deze vorm van migraine meestal geen bijzondere gevaren op, maar aura's die langer dan een uur aanhouden, kunnen leiden tot een zogenaamd migraine-infarct. Het moet onmiddellijk worden behandeld omdat bepaalde delen van de hersenen niet meer van voldoende bloed kunnen worden voorzien.

Bovendien kan het optreden van aura's ook verband houden met andere ziekten, zodat dit in geval van twijfel met een specialist moet worden opgehelderd. Zoals eerder vermeld, zijn migraine ook mogelijk zonder hoofdpijn - maar met een aura.

Migraine zonder aura - wat zijn de verschillen?

De migraine met aura kondigt meestal de aanstaande hoofdpijnaanval aan, terwijl de migraine zonder aura direct begint. Dit laatste wordt ook ervaren zonder significante visuele stoornissen. Zoals eerder vermeld, leiden migraine met aura ook tot waarnemingsstoornissen, waaronder gevoelloosheid in de ledematen - of zelfs in het gezicht.

In beide gevallen - zowel migraine met als migraine zonder aura - kunnen misselijkheid, verlies van eetlust en indigestie optreden.

Migraine met aura - trigger

Wat precies een migraine met aura zou kunnen veroorzaken, is nog niet definitief onderzocht. Volgens de laatste bevindingen gaan onderzoekers er echter van uit dat de trigger een overmaat is van de boodschappersubstantie glutamaat in de hersenen.

Veelvoorkomende triggers voor migraineaanvallen zijn stress, stimulerende middelen zoals cafeïne en rode wijn, evenals bepaalde voedingsmiddelen en hormonale veranderingen (bijvoorbeeld tijdens de maandelijkse cyclus of de menopauze).

Online advies over symptomen en behandelmogelijkheden

Een medisch team ontwikkelde onze korte, discrete online vragenlijst om een ​​diagnose te stellen en indien nodig medicijnen voor te schrijven. Voer een discrete test uit en ontvang de resultaten in slechts 5-7 minuten.

Over de medische vragen

De cervicale wervelkolom en de migraine met aura

Studies onderzoeken momenteel of schade aan de cervicale wervelkolom verschillende vormen van migraine kan veroorzaken, zoals migraine met aura. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen. Toch kan het nuttig zijn om de halswervelkolom te laten controleren door een specialist.

Sommige getroffenen vragen zich ook af of hun migrainesymptomen bijvoorbeeld ook kunnen worden veroorzaakt door nekspanning. In detail lijkt het er echter op dat nekspanning meer het gevolg is van migraine en minder de trigger van de aanvallen.

Migraine met aura - beroerte?

Veel mensen die last hebben van migraine met aura zijn bang voor een beroerte. Hoewel artsen hebben ontdekt dat patiënten die aan deze vorm van migraine lijden meer kans hebben op een beroerte, zijn de redenen hiervoor verschillend.

Aangezien de symptomen van een migraine met aura en de tekenen van een beroerte erg op elkaar lijken, moeten de betrokkenen bij twijfel de spoedarts bellen.

Migraine met aura - wat helpt?

Veel patiënten vragen zich af wat helpt tegen migraine met aura en hoe de behandeling eruit ziet. Over het algemeen wordt migraine met aura op dezelfde manier behandeld als migraine zonder aura. Geneesmiddelen uit de groep triptanen worden vaak gebruikt. Uitgebreide profylaxe wordt ook gebruikt om aanvallen te verminderen. Naast het vermijden van bekende, individuele triggers, omvat dit ook een gezonde levensstijl met gezonde voeding, evenals voldoende slaap en beweging.

Is er een pil voor migraine met aura?

Gelukkig zijn er, zoals eerder vermeld, medicijnen voor migraine met aura. Dit isTriptaan, die ook worden gebruikt in conventionele migrainevarianten:

Sumatriptan - werkzame stof: sumatriptan

Sumatriptanbeïnvloedt verschillende boodschapperstoffen in de hersenen en zorgt er zo voor dat de overdracht van pijn wordt vertraagd. Het medicijn bevordert ook de vernauwing van verwijde bloedvaten, wat ook pijnverlichting bevordert.

Maxalt®lingua -werkzame stof: rizatriptan

Ook het medicijnMaxalt® taalkan met succes worden gebruikt bij migraine met aura. De triptan voorkomt het vrijkomen van bepaalde boodschappersubstanties en pro-inflammatoire factoren.

Ascotop®Nasaal - Actief bestanddeel: Zolmitriptan

Vooral in het geval van auramigraine, die gepaard gaat met een hoge mate van misselijkheid of zelfs braken, kunnen neussprays zoalsAscotop® Neuseen effectief alternatief zijn. Ascotop® kan ook worden gebruikt bij kinderen en adolescenten ouder dan 12 jaar en beëindigt of verlicht de migraineaanval gewoonlijk binnen enkele uren.

Dieet voor migraine met aura

Over het algemeen zijn er geen specifieke dieetwensen voor mensen die last hebben van migraine met aura - of migraine in het algemeen. Het kan echter nuttig zijn om te observeren of de migraine optreedt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Dit zijn bijvoorbeeld cafeïne, alcohol, chocolade, voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte, zoals bepaalde soorten worst en kaas, maar ook aardbeien en tomaten.

Deze hoeven echter niet bij elke migrainepatiënt symptomen te veroorzaken, aangezien het optreden ervan hoogst individueel lijkt te zijn.

Zoals zo vaak geldt hier hetzelfde: een gezond voedingspatroon met veel fruit, volkorenproducten, groenten en voldoende B-vitamines zorgt over het algemeen voor een goede basis.

Migraine met aura - helpen huismiddeltjes?

En hoe zit het met huismiddeltjes voor migraine met aura? Er lijken geen specifieke huismiddeltjes te zijn voor auramigraine. Er zijn echter enkele manieren om veelvoorkomende migrainesymptomen op natuurlijke wijze te verlichten wanneer ze niet kunnen worden gestopt zonder het gebruik van medicatie.

Dit bevat:

 • Inname van het voedingssupplement Q10
 • Het consumeren van cafeïnehoudende dranken of voedingsmiddelen
 • Gemberthee drinken (gemengd met kamillethee tegen misselijkheid)
 • Een aromatherapie

Lees hier meer over migrainetabletten.

Wat te doen bij migraine met aura? DokterABC helpt!

Het DoktorABC-platform geeft u toegang tot een discrete, snelle en holistische medische dienst. Denk hierbij aan online medisch advies, een recept van een in de EU gecertificeerde arts en de uiteindelijke aflevering van de medicatie op het adres van uw keuze. Ga voor meer informatie over het platform en certificeringen naar deDoctorABC-website.

FAQ

Zijn aura's gevaarlijk?

Over het algemeen zijn aura's niet gevaarlijk, maar in zeldzame gevallen kunnen complicaties optreden, zoals een migraine-infarct. In dergelijke gevallen is onmiddellijke medische hulp vereist. Ook kunnen de eerste symptomen van een beroerte worden aangezien voor een aura.

Welke medicijnen helpen bij migraine met aura?

In de meeste gevallen zijn triptanen het favoriete medicijn, vooral sumatriptan, Maxalt® lingua en de neusspray Ascotop® Nasal.

Wat zijn de symptomen van migraine met aura?

De aura is een soort "vooraankondiging" van de migraineaanval, die gepaard gaat met visuele en cognitieve stoornissen. Het gevoel van ruimte en tijd kan veranderen en patiënten zien vaak flitsen of zigzaglijnen. Daarnaast kan het gehele gezichtsvermogen worden aangetast, waarbij ook gevoelloosheid in vingers, armen en gezicht kan ontstaan.

Kunnen migraine optreden zonder hoofdpijn?

Ja, dit is echt mogelijk - vooral in het geval van migraine met aura. Hoewel de aura meestal voor een migraine met hoofdpijn optreedt, kan de migraine ook zonder hoofdpijn - maar dan met een aura - voelbaar zijn.

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden als je migraine hebt?

Over het algemeen zijn er enkele voedingsmiddelen en luxe voedingsmiddelen waarvan wordt vermoed dat ze migraine veroorzaken. Deze omvatten cafeïne, rode wijn, chocolade, worst en bepaalde soorten kaas. Dit is echter niet universeel - het is belangrijk om te observeren of dit individueel het geval is.

Populaire medicijnen die worden gebruikt om migraine te behandelen

Sumatriptan
Prijs vanaf € 31,33

AscoTop® Neus
Prijs vanaf € 55,10

Immigrant® Nasaal
Prijs vanaf € 50,05

Maxalt®
Prijs vanaf € 40,64

VOOR BEHANDELING

Migraine met aura - alles over deze variant| DokterABC (9)

Medisch - professioneel getest

Medisch - professioneel getest

dr Catherine Anne Austin is een praktiserend arts met uitgebreide medische expertise. Ze geeft om het welzijn van de patiënten van DoktorABC en zorgt ervoor dat alle voorgeschreven behandelingen geschikt en veilig zijn voor onze patiënten.Laatste update op 02/07/2022

Volgende geplande beoordeling op 02/07/2023

FAQs

What is a variant migraine with aura? ›

Migraine variant is characterized by paroxysmal episodes of prolonged visual auras; atypical sensory, motor, or visual aura; confusion; dysarthria; focal neurologic deficits; gastrointestinal (GI) manifestations; or other constitutional symptoms, with or without a headache.

What does migraine variant mean? ›

If migraine does not manifest itself in the form of headache but in some other form such as paroxysmal episodes of prolonged visual auras, atypical sensory, motor, or visual aura, confusion, dysarthria, focal neurologic deficits with or without a headache, it is labelled a Migraine Variant (MV).

What happens to your body during a migraine with aura? ›

Migraine with aura (also called classic migraine) is a recurring headache that strikes after or at the same time as sensory disturbances called aura. These disturbances can include flashes of light, blind spots, and other vision changes or tingling in your hand or face.

Are migraine auras serious? ›

No, migraine auras are not dangerous. They're a normal part of migraine headaches. Migraine aura can happen during a migraine attack, usually in the hour before headache pain begins. Most people have some combination of visual and physical symptoms.

Is migraine with aura a mini stroke? ›

When migraine mimics stroke. The symptoms of some types of migraine can mimic stroke, such as hemiplegic migraine where there is weakness down one side. Migraine auras can be confused with transient ischaemic attack (TIA), where someone has stroke symptoms that pass in a short time.

Is an aura migraine a stroke? ›

For a stroke to be classified as a migrainous stroke, the episode must occur along with a migraine with aura. Most ischemic strokes occur suddenly, and time is vital. If you notice one or more of these signs in another person or in yourself, do not wait to seek help. Call 9-1-1 immediately.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated: 10/24/2023

Views: 6537

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.