Chattavskrift: Behandla migrän på rätt sätt (2023)

Status: 2020-03-03 23:28

Prof. Dr. Arne May svarade på dina frågor om migrän i Visite Chatten.

En migrän är mer än en svår huvudvärk. Ofta rullar attackerna på med illamående, dimsyn och stark sjukdomskänsla och då blockerar smärtan tanken. Ljus, buller och rörelser blir tortyr, vanligtvis i timmar, ibland till och med dagar. Och även om migrän är en av de vanligaste neurologiska sjukdomarna, efter ennuvarande Hamburgstudievar tredje patient är inte tillräckligBehandling.

Tisdagen den 3 mars 2020, neurologen Prof. Dr. Arne May var gäst på Visite och svarade sedan på dina frågor i chatten. Läs loggen.

Mohrmann: Min dotter (15) har lidit av kroniska sjukdomar sedan hon var sju år gammalkonstant huvudvärk, ha migränanfall minst en gång i veckan. Finns det möjlighet till terapi? Hittills har du bara hört talas om möjligheter för vuxna.

Prof. Dr. Arne May:Principen är att barn och unga inte behandlas annorlunda än vuxna. Doserna är dock lägre. Sömn fungerar bäst för små barn. Om jag är osäker skulle jag också ta ett barn eller en ungdom till en neurolog eller huvudvärksläkare.

Anke: Jag får topiramat för att behandla dubbelseende migrän. Jag har nu en obehaglig stickande känsla i händerna och obehag på hakan och kinderna. Ska jag fortsätta ta dem? En på morgonen och två på kvällen, 25 milligram vardera.

Maj:Jag kan inte säga något om doseringen, eftersom den är väldigt individuell och måste diskuteras med läkaren. Stickningar i händer och fötter och även en metallisk smak hör till de typiska biverkningarna av topiramat. Stickningarna kan minskas genom att äta kaliumrik mat (bananer, torkad frukt etc.).

Kerstin: HjälperAkupunktur? Med alla? Om så är fallet, vart är det bästa stället att gå?

Maj:Akupunktur hjälper mot 30 procent av huvudvärken. Du måste bara prova. Din husläkare vet vem som erbjuder akupunktur.

Gitte-Bea: Kan patienter med kronisk migrän också vara över 65 år?antikroppsterapimotta? Jag är 71 år och har migrän nio till 20 dagar i månaden. Profylax med amitriptylin, topiramat och betablockerare utfördes. Tyvärr fick den avbrytas på grund av biverkningar som yrsel och hypotoni.

Maj:Antikroppsstudier gjordes endast upp till 65 års ålder. I detta avseende finns inga data från äldre patienter. Om det inte finns några allvarliga tidigare sjukdomar och förutsättningarna (indikationen) är rätt så finns det nog inget att säga emot. Din neurolog kan ge dig råd.

Sibille: Min migrän börjar ofta klockan fyra på natten. Jag brukar äta något sött kvällen innan. Sedan är smärtan över ögonen och i pannan, ständiga kräkningar, oftast till 17.00 på kvällen. Jag kan inte ta smärtstillande på grund av kräkningarna. Det är ingen idé att bara vänta. Kan det ha en organisk orsak – i så fall vilka? Min läkare kan inte hitta något. Det har definitivt något med mat att göra.

Maj:Migrän är en typisk sjukdom med en daglig rytm och börjar mycket ofta på natten. Detta är mestadels oberoende av godis. Om migrän är för frekvent är läkemedelsprofylax vettigt. Diskutera detta med din neurolog.

(Video) How to get Instant relief from migraine? | Dr. Hansaji Yogendra

Ela: Jag är 47 år och har lidit av migrän sedan jag var tio. Mellan sex och tio anfall i månaden belastar min vardag. Jag har provat alla medicinska profylaktiska medel, tyvärr utan framgång. Den nya CGRP-antikroppsterapin har fortfarande inte påbörjats av min neurolog, vilket påpekar kostnaderna. Jag skulle till och med vara villig att stå för kostnaderna själv. För mig är terapi droppen. Vad råder du mig?

Maj:Det finns tydliga regler för vilka patienter som är berättigade till antikroppsbehandling. Diskutera dessa regler med din allmänläkare och neurolog.

Karo: Hur kan jag bäst ta reda på mina triggers?

Maj:Testa bara vad som är bra för dig och vad som inte är det.

Sarah: Jag har haft migrän sedan jag var tolv. Tack vare en långvarig cykel är jag nu nästan fri från attacker. Måste jag förvänta mig det om jag dörPilleratt sluta vilja skaffa barn, kommer att behöva ta itu med migrän igen - kanske mer än tidigare?

Maj:Detta är väldigt individuellt och oförutsägbart. Detta är fallet för vissa patienter och inte för andra. Tyvärr hjälper bara att försöka.

Betty: Hjälper CBD mot migrän? Skulle du rekommendera detta?

Maj:Det finns ingen välgjord och meningsfull studie somCannabisprodukterkan hjälpa mot huvudvärk. Vi avråder från det.

Franz: Min son (fyra och ett halvt år) har haft regelbundna migränanfall i ett år. Han är då knappast lyhörd och att ge medicin (i form av stolpiller eller febersirap) är nästan omöjligt, eftersom kräkningar ofta förekommer också. Finns det alternativ? Finns det något hopp om att migrän ska försvinna?

Maj:Du skulle behöva diskutera detta med en barnneurolog, en tillfällig profylax kan till och med vara vettig i den här åldern. PåWebbplats för German Migraine and Headache Society (DMKG)hittar du expertadresser.

Tanja: Jag fick fem attacker förra året, men med neurologiska underskott: domnade benen, domnade armarna, hallucinationer. Är du medveten om dessa biverkningar?

Maj:Symtom på neurologiska underskott kan förekomma hos 30 procent av migränpatienternaså kallad aura. Du måste diskutera med neurologen om det verkligen bara är en aura. Detta är i sig ofarligt.

Tami: Jag har behandlats på Berlin Pain Center i flera år. Min läkare ville ha mig med henneAntidepressiva medelbehandla, vilket jag är lite rädd för eftersom biverkningarna sägs vara extrema. Men eftersom jag har haft en hel del svåra migränanfall i veckor så ville jag veta om du skulle råda mig att göra detta?

Maj:Pain Center Berlin vet mycket om migrän. En migränprofylax ingårbetablockerare(läkemedel mot högt blodtryck), antidepressiva eller läkemedel motEpilepsiutförd. Vi använder doser som är mycket låga och som vanligtvis tolereras av patienterna utan biverkningar. Detta är också väldigt individuellt och varje person måste själv ta reda på om de tål ett läkemedel. Om inte, avbryt.

Monique: Vad finns det för alternativ om jag har varit väldigt känslig den senaste tiden ochSvår huvudvärk när vädret förändrasskaffa sig?

(Video) Migraine Headache Relief at Home #shorts

Maj:Kanske några månaders profylax hjälper. Du kan diskutera detta med din läkare.

Watsi93: Hur är migrän respektive magnesiummagnesiumbristi sammanhanget? Ska man ersätta magnesium? Vilken dos och hur länge?

Maj:Magnesiumbrist orsakar inte migrän. Magnesiumintag har liten effekt på migränfrekvensen.

Lisa: Jag får migrän upp till fyra gånger i veckan beroende på stress och ljus. Vilken medicin ska jag fråga min läkare om?

Maj:Webbplats för German Migraine and Headache Society (DMKG)Hitta de aktuella riktlinjerna för migränbehandling. Om det finns tre eller fler attacker per månad är profylax i sex månader vettigt. Diskutera dessa riktlinjer med din läkare.

Maja: Jag skulle vilja veta varför jag alltid har huvudvärk i samband med mens. Även när jag hade en spiral och ingen mens hade jag den här jäkla huvudvärken.

Maj:Det är välkänt. Östrogenabstinens under menstruation tros utlösa attacken. Vi vet inte allt ännu, men det råder ingen tvekan om att hormoner påverkar migrän.

Martina: Har triptaner starkare biverkningar än till exempel ibuprofen i höga doser?

Maj:Nej. Detta beror på tidigare sjukdomar och andra individuella tillstånd. Totalt sett har triptaner en mycket låg biverkningsprofil. De får inte tas i händelse av stroke, hjärtinfarkt eller högt blodtryck.

TanniOst: Vilka mediciner är användbara för profylax?

Maj:Titta gärna påWebbplats för German Migraine and Headache Society (DMKG), där riktlinjerna med alla läkemedelsnamn publiceras.

Simvolk: Är Botox ett effektivt botemedel mot migrän?

Maj:Botox hjälper bara mot kronisk migrän, det har ingen effekt på normal migrän.

Leonie: Finns det ett samband mellan försvagande migränanfall och uthållighetsträning som jogging?

Maj:Och,uthållighetsidrotterkan ha en mycket positiv effekt på migrän.

(Video) Treating Migraine

Luise: Kan ihållande migränattacker utlösa sekundära sjukdomar eller leda till hjärnskador?

Maj:Migränanfall är mycket obehagligt men inte skadligt för hjärnan. Även frekventa eller många attacker kan inte leda till skada.

Sarah: Vad tycker du om 5-HTP? Är detta ett alternativ för att minska migrän?

Maj:5-HTP är serotonin, en signalsubstans i ansiktsnerven. Det är därför triptaner fungerar som huvudvärksmediciner.

Mickchen: Tanken skrämmer mig som migrändemensatt bli sjuk. Hur betygsätter du det?

Maj:Det finns nu flera välgjorda studier som bevisar att migrän inte är skadligt och inte leder till demens.

Martina: Jag har haft migrän sedan jag var sex och har provat mycket. Den enda gången jag inte hade migrän var när jag var gravid. Jag har även provat topiramat, tyvärr med nästan alla kända biverkningar. Jag kunde inte längre arbeta. Jag skulle vilja veta vad är sannolikheten att få migränsprutan. Jag har mellan fem och tio anfall i månaden och går just nu på sumatriptan och naproxen.

Maj:Antikroppsbehandlingen (migräninjektion) är godkänd i Europa för patienter med migrän. Man måste dock först ha provat den väl beprövade medicinen för profylax.

Annette: Är det sant att antikroppsbehandling inte är vettigt om triptaner inte fungerar eller knappt fungerar alls?

Maj:Nej, det stämmer inte.

Elli: Jag lider av svår migrän som inte svarar på några smärtstillande medel. Provade triptaner i alla former, alla smärtstillande bara inga opiater. Otroligt nog hjälper kortison (100 milligram prednisolon) mig att stoppa anfallen. Finns det några invändningar mot att ta kortison tre dagar i månaden?

Maj:Kortison hjälper mot migrän och all annan huvudvärk i världen. Kortison har fruktansvärda biverkningar om du tar det för ofta eller för länge, så det bör endast tas extremt sällan och vid vissa sjukdomar.

Happy: Det är välkänt att antidepressiva läkemedel kolliderar med triptaner. Vad ger du råd?

Maj:Det är inte sant. Nyligen genomförda studier visar att de serotoninhaltiga antidepressiva medlen även kan kombineras med triptaner. Det så kallade serotonergt syndrom är extremt sällsynt.

Hedwig: Har du en koppling frånBältrosoch migrän känd? Jag får ofta migrän samtidigt som herpes.

Maj:Det finns ingen direkt koppling. Men migränen reagerar på många kroppsreaktioner och det kan därför ibland finnas ett tidsmässigt samband.

Diana: Vår dotter (12) har haft en svår form av migrän sedan hon var fem år, vilket innebär ungefär en eller två attacker i veckan med kräkningar. Behandlas barn också på UKE eller kan man namnge en klinik som gör detta? Dessutom har vi funderat på ett botemedel mot henne. Kan du rekommendera en spaklinik specifikt för barn med migrän?

Maj:Ja, barn med huvudvärk behandlas också på UKE.

Renata: Jag har haft migrän sedan klimakteriet började. Skulle hormonbehandling hjälpa?

Maj:Ja det skulle hon. De profylaktiska läkemedlen mot migrän har dock färre biverkningar.

Daani76: Kan en migrän vara ärftlig? Jag har själv haft migrän sedan jag var 14 och min dotter (13) har redan haft tre till fyra attacker.

Maj:Orsaken till migrän är genetisk. Det beror dock inte på en enda gen, så miljöfaktorer spelar också in.

Besök

Detta ämne i programmet:

Besök |03.03.2020 | 20.15

Nyckelord för den här artikeln

Medicinsk terapi

Medicinsk forskning

Hjärna

medicin

Hälsoförsäkring

Chattavskrift: Behandla migrän på rätt sätt (2)

Denna artikel trycktes på adressen:https://www.ndr.de/ratgeber/gesundheit/Chat-Protokoll-Migraene-richtig-behandeln,chatprotokoll598.html

FAQs

Vad hjälper mot grov migrän? ›

Du kan lindra migränanfall genom att:
 • vila i ett mörkt och tyst rum.
 • undvika starka dofter, synintryck och ljud under anfallet.
 • sova.
 • lägga kylpåsar mot pannan.
 • ta receptfria smärtstillande tabletter.
Jun 30, 2020

Kan massage hjälpa mot migrän? ›

Om du har fått diagnosen migrän finns det flera typer av läkemedel som du får diskutera med din läkare. Andra alternativa behandlingar som kan underlätta för dig är bland annat massagebehandlingar för att mjuka upp muskulaturen i rygg och nacke, vilket också kan minska din stress och hjälpa dig att slappna av.

Vad händer i hjärnan när man får migrän? ›

Kring blodkärlen i hjärnan uppstår en inflammationslik reaktion och de inflammationsämnen som förmedlar smärta får till stånd en hård huvudvärk. Smärtan åtföljs ofta av illamående, kräkningar, ljuskänslighet, ljudkänslighet, luktkänslighet, trötthet och irritabilitet. Migrän är alltså ett störningstillstånd i hjärnan.

Är det okej att sjukanmäla sig för migrän? ›

Du som är borta ofta från jobbet p.g.a. migrän kan söka ett särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan. Då befrias du från karensdagar, och arbetsgivaren får ersättning för sjuklönedagar från första dagen.

Vilken tablett är bäst mot migrän? ›

Paracetamol. Paracetamol är smärtstillande och kan vara ett bra alternativ vid migrän om du inte tål NSAID. Det är inte helt klarlagt på vilket sätt paracetamol dämpar smärta. Paracetamol kan ge mer huvudvärk hos personer som har migrän och tar läkemedlet mer än nio dagar per månad.

Kan man massera bort migrän? ›

Placera fingrarna på sidan av käken/ kinden och massera med lätt tryck i cirkelrörelser i ungefär 30 sekunder. Flytta sedan fingrarna till området runt tinningen. Här sitter annan viktig tugg- muskulatur. Massera med lätt tryck i cirkelrörelser i ungefär 30 sekunder.

Måste man vila vid migrän? ›

Ibland kan sömn räcka för att behandla ett migrän anfall. Det är bra att försöka vila så snart anfallet börjat och att ha det mörkt och tyst omkring sig.

Varför får jag migrän hela tiden? ›

Migrän är en vanlig form av huvudvärk som uppstår periodvis i mer eller mindre kraftiga attacker. Besvären brukar utlösas av så kallade triggerfaktorer som stress, spänningshuvudvärk, sömnbrist och fysisk eller psykisk ansträngning. Starka sinnesintryck eller vissa livsmedel kan också utlösa ett anfall.

Kan migrän orsaka stroke? ›

Upprepade studier har, sedan mer än 30 år tillbaka, visat att migrän – framför allt migrän med aura – ökar risken för stroke. Även kvinnligt kön, ung ålder (under 45 år) samt rökning och p-piller har kopplats till ökad risk för migränpatienter att drabbas av stroke.

Är det farligt att ha migrän ofta? ›

Det är mycket ovanligt att ett migränanfall blir skadligt. Du kan få en typ av stroke om du har symtom på en aura i flera dagar. Då kan blodtillförseln till hjärnan minska så kraftigt så att en del av hjärnvävnaden skadas.

Är migrän en funktionsnedsättning? ›

Migrän och annan svår huvudvärk är ett dolt funktionshinder som i dagens samhälle riskerar slå ut människor från arbete och social gemenskap. Cirka en miljon människor i Sverige lider av migrän eller annan svår huvudvärk som Hortons huvudvärk.

Vad räknas som kronisk migrän? ›

Vid kronisk migrän är antalet huvudvärksdagar 15 eller mer per månad under ett kvartal. – Migrän är en cyklisk sjukdom och patienter kan förflytta sig fram och tillbaka på skalan mellan lågfrekventa och högfrekventa anfall under olika perioder av livet.

Vilka livsmedel triggar migrän? ›

Mat och diet

Frustrerande nog kan mat som vi tycker om allra mest, som choklad, ost och andra mejeriprodukter, citrusfrukter och skaldjur trigga migränanfall. Drycker som innehåller koffein och alkohol är också kända migräntriggers.

Kan migrän komma från nacken? ›

Cervikogen huvudvärk innebär huvudvärk som orsakas av sjukdomstillstånd i nacken, dock inte av trauma. Det är således en ovanlig sekundär huvudvärksform som inte skall blandas ihop med vanlig migrän som ofta startar med nackstelhet. Tillståndet förekommer oftast i yngre medelåldern.

Kan man dricka kaffe när man har migrän? ›

Den bästa kombinationen för både spänningshuvudvärk och migrän har visat sig vara acetylsalicylsyra, paracetamol och koffein, den kombinationen samt ibuprofen och koffein har visat signifikanta resultat jämfört med både koffein och placebo.

Hur blir man av med kronisk migrän? ›

Vid kronisk migrän kan behandling med botulinumtoxin enligt speciellt migränschema och de nya injektionsbehandlingarna med monoklonala antikroppar mot CGRP vara aktuella. De flesta patienter bedöms kunna få tillräcklig hjälp på steg 2 (Figur 1).

Vad ska man undvika vid migrän? ›

Förebygg: Se till att undvika de situationer och faktorer som kan utlösa migrän för dig, och inte minst undvika att flera faktorer förekommer samtidigt. En god sömnrutin, regelbunden motion och minskad stress är alla bra sätt att minska risken för migränanfall.

Kan alkohol hjälpa mot migrän? ›

Studier visar nämligen att alkohol kan utlösa migränanfall redan i små mängder. Över en tredjedel av alla som får migrän säger att de är känsliga för alkohol, även om de inte får ett anfall varje gång de dricker.

Vad förvärrar migrän? ›

Långvarig och kronisk stress ger vanligtvis en försämring av migränen. Hormonförändringar, framför allt under puberteten och klimakteriet kan förvärra migränen. Sjukdomen visar sig ofta under puberteten och brukar förvärras under klimakteriet. Efter klimakteriet kan besvären bli mildare eller helt försvinna.

Kan Alvedon hjälpa mot migrän? ›

För bättre och snabbare effekt, välj en läkemedelsform som tas upp snabbt av kroppen, såsom brustabletter, suppositorier (stolpiller) eller snabblösliga tabletter (Alvedon Novum, Panodil Zapp, Iprensa). Vid illamående, kräkningar och magbesvär kan suppositorier som tas via ändtarmen vara att föredra.

Kan man få migrän av stress? ›

Stress är en vanlig orsak till migränanfall och ofta kommer det när du slappnar av efter en stressig period. Även kronisk stress kan leda till en påtaglig försämring av migränen. Hos kvinnor finns ett samband mellan migrän och hormonförändringar. Det är vanligt att sjukdomen visar sig redan under puberteten.

Kan man svimma av migrän? ›

Att migrän också är en av de vanligaste orsakerna till yrsel- och balansrubbningar är inte lika känt. Typiska symtom är återkommande anfall med balansstörning, illamående och obehag i samband med huvudrörelser. Även övergående hörselsymtom kan förekomma.

Får migrän varje dag? ›

Kronisk daglig huvudvärk är en grupp av diagnoser av vilka de vanligaste är kronisk huvudvärk av spänningstyp, kronisk migrän och huvudvärk vid läkemedelsöveranvändning. Många personer med migrän återhämtar sig inte mellan anfallen, ofta på grund av kronisk migrän.

Vem får Botox mot migrän? ›

Vem kan få Botox mot migrän? I Sverige godkändes Botox som läkemedel 2011 och det används idag för att lindra och förebygga symtom hos vuxna med kronisk migrän[LM1] . För att få diagnosen kronisk migrän ska du ha huvudvärk minst 15 dagar per månad, varav minst åtta dagar med migrän.

Vad kan man göra åt hormonell migrän? ›

I första hand behandlas migränen med acetylsalicylsyra, eventuellt i kombination med kodein eller koffein alternativt paracetamol för den som har besvär av gastrit. Det behövs så hög dos som 1 gram vilket motsvarar två tabletter. Ett preparat mot illamående kan läggas till vid behov.

Vad är värre än migrän? ›

Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) är en extremt plågsam form av huvudvärk som kommer i attacker. Smärtan är oerhört intensiv och värre än den man upplever vid njursten eller förlossning. Det finns inget botemedel och vad som orsakar Hortons huvudvärk är okänt.

När ska män söka vård för migrän? ›

Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du upplever något av följande symtom: du har ett migränanfall som pågår i flera dygn. du får plötslig och intensiv huvudvärk som du inte känner igen sedan tidigare. du får aurasymtom som varar i upp emot ett dygn.

Vad är tyst migrän? ›

Men vissa typer av migrän drabbar inte huvudet alls, utan ögonen. Det kallas för ögonmigrän och är egentligen ingen medicinsk diagnos utan ett samlingsnamn på flera typer av migrän som kan ge synstörningar eller tillfällig blindhet på det ena eller båda ögonen.

Är det normalt att ha ont i huvudet varje dag? ›

Kontakta också en vårdcentral om du har ett eller flera av följande besvär: Du har huvudvärk som håller i sig och som inte lindras av receptfria läkemedel. Du tar läkemedel mot huvudvärk flera gånger i veckan. Du har huvudvärk som känns annorlunda än vid tidigare tillfällen.

Hur blir man av med migrän med aura? ›

Hur lindrar man migrän med aura?
 1. Stressa mindre.
 2. Ha regelbundna mat- och sovvanor.
 3. Rör på dig regelbundet.
 4. Testa receptfria läkemedel.
 5. Kontakta en vårdcentral.
 6. Källor:
Mar 23, 2021

Kan man sjukskriva sig för migrän? ›

Vid lindrig till medelsvår migrän rekommenderas ingen sjukskrivning.

Kan man bli sjukskriven för migrän? ›

Den som lider av migrän, har det medicinskt väldokumenterat och är trolig att vara borta från arbetet minst tio gånger om året kan ha rätt att få särskilt högriskskydd. Det gör att man slipper karensavdrag och får sjuklön från första dagen i sjukperioden.

Hur får man intyg för migrän? ›

Så ansöker du
 1. Skaffa ett läkarutlåtande. Kontakta din läkare och ett läkarutlåtande som beskriver varför du kommer att vara sjuk ofta eller länge.
 2. Ansök. Du ansöker på Mina sidor: ...
 3. Bifoga digital kopia av utlåtandet. ...
 4. Du får ett beslut.
Jun 10, 2022

Var i huvudet har man ont vid migrän? ›

Vanligt är att huvudvärken är unilateral (sidan varierar då ofta mellan anfallen), i främre delen av huvudet (undantagsvis enbart bakhuvud) men den kan också vara bilateral.

Kan man ta p piller om man har migrän? ›

Kombinerade p-piller passar inte kvinnor som lider av migrän med aura och inte heller kvinnor som har förhöjd risk för blodproppar i vener eller som har haft en blodpropp i en ven. Minipiller passar kvinnor som inte kan använda östrogen.

Kan man ha migrän varje vecka? ›

Några har 1-2 anfall per månad, andra kan ha 3-4 anfall per vecka. Ett anfall kommer oftast när man ska koppla av, under helgen eller i början av en semester. Kvinnor kan ha regelbundna anfall relaterade till menstruationscykeln. Det vanligaste är att anfallet sträcker sig över en dag.

Kan man stoppa ett migränanfall? ›

Behandling med läkemedel

Receptfria läkemedel mot smärta hjälper ofta vid migrän om huvudvärken inte är svår. Ibland är huvudvärken svår, kommer ofta eller pågår under lång tid. Då kan du behöva receptbelagda läkemedel. Det finns flera typer av receptbelagda läkemedel mot migrän.

Hur hjälper triptaner mot migrän? ›

Svåra migränanfall kan behandlas med triptaner, som är receptbelagda läkemedel utvecklade speciellt för behandling av migrän. De sammandrar blodkärl som är utvidgade under migränanfallet. Läkemedlet kan tas via munnen (vanlig tablett eller munsönderfallande tablett), som nässprej eller som injektion.

Vilken mat kan utlösa migrän? ›

Mat och diet

Frustrerande nog kan mat som vi tycker om allra mest, som choklad, ost och andra mejeriprodukter, citrusfrukter och skaldjur trigga migränanfall. Drycker som innehåller koffein och alkohol är också kända migräntriggers.

Har migrän varje dag? ›

Kronisk daglig huvudvärk är en grupp av diagnoser av vilka de vanligaste är kronisk huvudvärk av spänningstyp, kronisk migrän och huvudvärk vid läkemedelsöveranvändning. Många personer med migrän återhämtar sig inte mellan anfallen, ofta på grund av kronisk migrän.

När migränen inte går över? ›

Om din huvudvärk visar sig vara just migrän finns det olika typer av behandling beroende på hur ofta och hur svåra dina migränanfall brukar vara. En del känner sig hjälpta av receptfria läkemedel. Vid svårare migrän kan du behöva medicin med så kallade triptaner som finns i såväl receptfria som receptbelagda läkemedel.

Vad heter den nya migrän medicin? ›

Den europeiska läkemedelsmyndighetens expertråd CHMP gav vid sitt senaste möte klartecken för godkännande av två helt nya läkemedel. Det ena var migränläkemedlet Ajovy (fremanezumab). Läkemedlet är en monoklonal antikropp i form av en lösning som patienten själv injicerar.

Vilka drabbas av migrän? ›

Vem får migrän?
 • Orsaken till migrän anses vara både hormonell och miljömässig.
 • Sjukdomen är lite vanligare hos pojkar än flickor innan puberteten men därefter är det tre gånger vanligare att kvinnor drabbas. ...
 • Anfallen avtar med åldern och det är mycket ovanligt med sjukdomsdebut efter 50 års ålder.

Kan migrän utlösa stroke? ›

Upprepade studier har, sedan mer än 30 år tillbaka, visat att migrän – framför allt migrän med aura – ökar risken för stroke. Även kvinnligt kön, ung ålder (under 45 år) samt rökning och p-piller har kopplats till ökad risk för migränpatienter att drabbas av stroke.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated: 10/01/2023

Views: 5777

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.