Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (2023)

7

Med Aspire Vero utlovar Acer en lite mer hållbar dator med ett chassi av 30 % återvunnen plast och en 99 % återvinningsbar skärm. Dock är datorn långt ifrån perfekt...

Presentation

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (1)

Tekniksektorn är inte den grönaste för planeten, som vi vet. Mellan gruvdrift, komponenter som går runt i världen och planerad inkurans är upptäckten inte stor för den här branschen, men Acer försöker gå långsamt på vägen mot det bästa med en PC som gör vissa ansträngningar för att vara mer hållbara. Dess chassi är tillverkat av 30 % återvunnen plast, en 99 % återvinningsbar skärm och har ingen färg eller lack. Bra idéer alltså, även om andra konkurrerande datorer är klädda i ett chassi med en mycket högre andel återvunnet material och en PC förblir klädd i mycket förorenande elektronik.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (2)

Förpackningen är 100 % återvinningsbar och till stor del återvunnen (85 % av papperet och 100 % av plasten), ett försök att lyfta fram på en marknad där alltför många tillverkare fortfarande levererar sina produkter i lådor fulla av plast och tråkigt polymerskum. Acer bör utöka detta initiativ till alla sina serier, och andra tillverkare kommer att följa efter.

Vår testmodell är en Aspire Vero AV15-51-78H5 prydd med en Intel Corei7, till det vägledande priset 1149€. Det finns en Corei5-version (AV15-51-56GD), som visas för 1000€. Gör dess ekologiska påståenden att den är en bra dator för allt detta? Detta är vad vi kommer att bedöma direkt.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (3)

Konstruktion

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (4)

Datorn tar upp koderna för Aspire-serien, denna gång med ett chassi med rå industriell design (utan färg eller lack, låt oss upprepa det) prickat med färgade plastflingor. Det estetiska kommer att dela, men det är minst sagt originellt. Skärmen utstrålar dock inte high-end med sina tjocka, grova plastramar, medan huven böjs lätt under tryck.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (5)

Pekplattan är mycket lyhörd och prydd med en fingeravtrycksläsare i det övre vänstra hörnet för att snabbt låsa upp Windows. Tangentbordet är ganska klassiskt, men komplett (vi testar en QWERTY-modell) och tangenterna R och E har vridits om endast för att ge en estetisk effekt. Bakgrundsbelysningen är bara justerbar till två lägen: på eller av.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (6)

720p webbkameran har ingen infraröd modul för Windows Hello; det kommer därför att vara nödvändigt att vara nöjd med fingeravtrycksläsaren. Bildkvaliteten är begränsad, som ofta är fallet i denna definition, även mycket pixlad i svagt ljus.

Anslutningen är en av styrkorna med detta chassi eftersom det är särskilt tillhandahållet. Det finns en USB-C3.2-port, två USB-A3.2, en USB-A2.0, en HDMI-port, ett minijack och till och med en Ethernet-port. Det trådlösa är Bluetooth5.0 och wifi6 standarder.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (9)

Acer utlovar en mer hållbar dator vad gäller dess komponenter och har därför beslutat att underlätta reparationer med klassiska Phillips-skruvar snarare än den mycket mindre vanliga Torx på daglig basis. Faktum är att datorn är lätt att ta bort och uppgradera eftersom SSDM.2 och RAM-minne kan bytas ut efter behov. Utöver det skiljer sig inte insidan av PC:n mycket från de andra datorerna vi har testat.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (10)
Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (11)

När det kommer till temperaturhantering klarar Aspire Vero sig bra. Vi noterade en topp på 40°C i fullt spel i nivå med luftutloppet och knappt 34°C i mitten av klaviaturen – ventilationen är då ganska lätt. Vi var tvungna att lansera en videokodning under HandBrake för att pressa den till maximalt med en ljudvolym inspelad på 37,1dB, ett mycket korrekt värde.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (12)

Annonsering, ditt innehåll fortsätter nedan

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (13)

Föreställningar

Aspire Vero AV15-51-78H5 är Intel Core i7-1195G7-versionen av datorn som även är utrustad med en 512GB SSD, 16GB RAM, och kommer med Windows11. Vi hade aldrig haft möjlighet att testa denna processor, som visade sig vara en av de bästa Intel-versionerna för kontorsdatorer (utanför H-serien alltså). Den är något mer effektiv än 1165G7 som finns på många andra Intel-datorer, men kommer uppenbarligen inte upp till nivån på en AMD Ryzen 5800H. Han kommer att kunna ta sig an alla kontorsuppgifter och viss icke-professionell foto-/videobehandling.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (14)

I spelet är den integrerade grafikdelen av Intel IrisXe alltid densamma. Det låter dig spela titlar som inte är särskilt krävande då och då. Till exempel spelade vi in ​​27 fps påDiabloIII(hög grafik) och 50 fps påÖvervakning(minst grafik). Acceptabelt, men inte konsekvent jämnt.

Acer har integrerat programvaran VeroSense i datorn, ett verktyg som låter dig välja olika energiprofiler för att hantera prestanda, autonomi eller batteriladdning. Det är intressant på pappret, men egentligen inte nödvändigt.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (15)

För vidare :

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (16)

Skärm

Full HD-panelen på Aspire Vero är 99 % återvinningsbar enligt Acer. Goda nyheter, därför, men dess egenskaper är inte lysande. Vi noterade ett deltaE på 5,9 och färgerna som visas är därför verkligen inte korrekta, även om den genomsnittliga färgtemperaturen vid 6730K ligger mycket nära videostandarden. Kontrastförhållandet på 1383:1 är ganska bra, men den maximala ljusstyrkan på panelen är riktigt låg, knappt 246cd/m². Eftersom den sistnämnda är matt, är den dock endast svagt utsatt för reflektioner (20,4 % genomsnittlig reflektans). Slutligen är remanensen på 27ms mycket hög, men detta kommer inte att ha någon inverkan på kontorsautomation.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (17)

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (18)

Audio

Föga överraskande är PC:ns högtalare genomsnittliga för bärbara datorer och renderingen är därför ganska dålig. Det stereofoniska utrymmet är begränsat, basen frånvarande och renderingen av diskanten dragig.

Hörlursuttaget är bra. Kraften på 125mVRMS är tillräcklig för konsumenthörlurar — men inte tillräckligt för övervakning eller Hi-Fi —, distorsion på 0,012 % är låg, överhörning omärklig vid -85 dB, medan dynamiskt omfång på 101 dB är standard.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (19)

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (20)

Rörlighet / Autonomi

Acer Aspire Vero är en 15,6-tums PC (36,34x23,85x1,79cm), så den är inte bland de mest bärbara, speciellt eftersom den väger 1,8 kg. Den åtföljs av en relativt lätt laddare, tyvärr proprietär. USB-C-porten kan inte användas för laddning.

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (21)

Under vårt test av autonomi vid videouppspelning på Netflix varade datorn i 5h3min. Det är för lite och långt ifrån de bästa konkurrerande modellerna som lätt överstiger 9 timmar innan de stängs av. Vi har till och med nära till vissa maskinerspelandekänd för att ha dålig batteritid. Det fanns dock fortfarande plats i chassit för ett batteri med större kapacitet, synd...

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (22)

Annonsering, ditt innehåll fortsätter nedan

Points forten

 • Bra prestanda från Core i7-1195G7.

 • Förpackning och chassi delvis återvunnet.

 • Mycket komplett anslutning.

 • PC skalbarhet.

 • Lätt avtagbar.

Svaga punkter

 • Genomsnittlig byggkvalitet.

 • En besvikelse skärm.

 • Riktigt svag autonomi.

Slutsats

Globalt märke

Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (23)

Hur fungerar betygssättning?

Acer Aspire Vero är en intressant PC på mer än ett sätt. Vi välkomnar varumärkets ansträngningar att marknadsföra en något mer hållbar produkt, även om den ”gröna” marknadsföringen som omger den måste dämpas. Dess Intel Corei7-processor ger bra prestanda i absoluta tal och du kan utöka lagringen och RAM-minnet efter behov, vilket är mycket anmärkningsvärt. Datorn tappar dock trovärdighet med en skärm av dålig kvalitet och en mycket nedslående autonomi.

Underanteckningar

 • Skärm

  Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (24)

 • Föreställningar

  Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (25)

 • Rörlighet / Autonomi

  Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (26)

 • Audio

  Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (27)

 • Konstruktion

  Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (28)

 • Reparationsförmåga

  Acer Aspire Vero recension: insatser för miljön, men inte för resten (29)

FAQs

Hur bra är Acer laptop? ›

Acer Aspire 3 med AMD Ryzen 5 7520U-processor är en riktigt imponerande bärbar dator för pengarna man lägger. Slimmad design och 15,6-tums Full HD-skärmen med färgrik och skarp bild och minskad ljusreflektion. Den levereras med en 512 GB SSD-hårddisk, vilket ger gott om lagringsutrymme för program och dokument.

Är Acer Aspire 5 bra? ›

Aspire 5 är en solid bärbar dator på instegsnivå till ett riktigt överkomligt pris. Med en vettig prislapp är Acers senaste Aspire ett utmärkt val för alla som behöver en pålitlig laptop för produktivitet.

Vilket märke på dator är bäst? ›

Bästa laptop 2023 - topplistan just nu
 • Apple MacBook Air (M2, 2022) - bäst i test.
 • Lenovo IdeaPad Duet Chromebook - bästa billiga laptop.
 • Apple MacBook Air (M1, 2020) - mest prisvärda laptop.
 • Microsoft Surface Laptop 4 - bäst Windows-laptop.
 • Acer Swift 3 - bästa Acer-laptop.
 • MacBook Pro 14 - bästa laptop för produktivitet.
May 4, 2023

Vilket märke på bärbar dator är bäst? ›

Testvinnare - Bärbar dator
 • HP Pavilion 15 - eg3065no → BÄST I TEST DATOR.
 • HP ENVY 17 - cw0034no → REKOMMENDERAD MULTIMEDIADATOR 17 TUM.
 • Dell XPS 13 9300.
 • Asus ZenBook UX430UQ.
 • Lenovo Yoga S940.
 • Asus Zenbook Duo UX481FL.
 • Lenovo Thinkpad X390.
 • Dynabook Tecra X40-F.

Vilken laptop är mest prisvärd? ›

Acer Aspire 5 är enligt oss den absolut bästa billiga laptopen du kan köpa just nu. Den ger dig en utmärkt allround-upplevelse med en solid byggkvalitet, bra prestanda och en hyfsad batteritid för sitt pris. Men vilken billig laptop som är bäst för just dig, beror lite på vad du har för behov och budget.

Vilken Acer är bäst? ›

Acer Swift 5 (2022)

Om du letar efter en bärbar dator som är lika attraktiv som den är kraftfull kan Acer Swift 5 vara maskinen för jobbet. Den har en unik finish med accenter i borstat metalliskt guld och en solid byggkvalitet som är i klass med de bästa på marknaden.

Vilket land tillverkar Acer? ›

Acer är ett taiwanesiskt företag som tillverkar datorprodukter, till exempel skärmar. De har olika datorfamiljer som till exempel TravelMate, Aspire och Acer Extensa 390. De har även tillverkat diverse bärbara lösningar, där Ferrari-serien har gjort sig känd.

Var tillverkas Acer datorer? ›

Acer är ett företag från Taiwan som bland annat tillverkar datorer och datorprodukter.

Hur mycket kostar en bra bärbar dator? ›

Om din bärbara dator ska användas för att strömma filmer eller ringa Skypesamtal är dessa datorer ett bra val. En billig bärbar dator i denna kategori kostar omkring 3 000 kronor.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated: 01/01/2024

Views: 5695

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.